lunes, 11 de septiembre de 2017

LES PRIMERES IMATGES FILMADES DE LA HISTÒRIA DE LES FALLES DE BORRIANA, PROBABLEMENT.




En 1930 naix la quarta falla en Borriana, l´actual Falla Barri d´Onda, aquel primer monument es plantà en la ubicació de la plaça Sant Josep, front la façana de l´esglesia dels carmelites.

Aquell monument era algo especial, llavors, era normal que el monument disposara d´un cadafal prou elevat decorat amb escenes pintades en els seus laterals i els ninots dalt d´ell. El monument del qual tractem no era així, part dels ninots estaven a nivell de terra, tal els coneixem avui en dia; el remat del monument no era un cadafal com a tal sinó un vaixell a vapor de l´època amb els passatgers i tripulació.


Falla Barri d´Onda 1930
Foto d´arxiu de Salvador Nadal


Si ja la seua forma va ser una novetat a la localitat, estudis recents han revelat una filmació de 19 segons de l´antiga falla que estava inclosa al dintre d´un documental de les falles de València dels anys 30, probablement sent la filmació mes antiga de les falles de Borriana o almenys fins al moment. Estes filmacions deguen ser gravades en una càmera de les poques que hi havien en aquella època que transmetia imatges en 3,8 x 5 cm amb una resolució de 30 línies.




El que si que podem certificar que es un document audiovisual de gran valor històric.


No hay comentarios:

Publicar un comentario