martes, 21 de noviembre de 2017

75 ANIVERSARI DE LA "LOCAL"


El dissabte passat es va celebrar l´acte commemoratiu del 75 aniversari de Junta Local Fallera de Borriana. La vesprada va estar carregada d´emotivitat , reencontres i d´un ambient festiu i faller inusitat.


La vesprada va començar amb la concentració de totes les Reines Falleres de Borriana tan majors com infantils, que van tindre la disponibilitat d´acudir, en la plaça de l´ajuntament de la localitat, també a la concentració els estaven citats els presidents i totes les persones que al llarg de la història amb formar part de l´entitat, on les abraçades i les mostres d´afecte pel reencontre es manifestaven constantment.

A les 18:00 hores de la vesprada es va procedir a una desfilada pels carrers de Borriana de tots els actors i actrius convidats fins al teatre Payá on es va realitzar el solemne acte d´aniversari, cal destacar la multitudinària expectació que va causar aquesta cercavila, milers de fallers van omplir els carrers per a victorejar i aplaudir a totes les Reines congregades.





















Una vegada aplegat al teatre va obrir el solemne acte del 75 aniversari el faller Toni Gil, exercint de pregoner de l'esdeveniment a un teatre replet fins a les últimes localitats. Seguidament el conductor de l´acte Jorge Tejedo va nomenar, per a presidir des de lo més alt de l'escenari l´acte a les Reines Falleres de Borriana de 2018 Judith Pesudo i Ana Gimenez acompanyades per les Seues respectives Corts d´honor . Amb una breu introducció i en presència de la presidenta de Junta Local Fallera Lluïsa Monferrer i de les Reines Falleres 2018 a peus d´escenari, Tejedo va anar anomenant als presidents històrics que van ocupar el seu càrrec fins l´any 93 any del 50 aniversari de creació de l´entitat, cal destacar que ja molt malogradament ja no estan entre nosaltres i que van acudir fins l´escenari, Joaquin Albert, José Montoliu, Javier Perelló, Asensio, Salvador Molina que van rebre una per una a totes les Reines Falleres i Cavallers acompanyants fins l´any 1993 anomenades per diversos fallers que en veu en off feien la tasca de presentació, emotives i encantadores desfilades pels corredors del teatre van arrancar l´aplaudiment mes fervorós de tota la gent congregada. Les Reines després de ser rebudes, de fer-se la foto de rigor i saludar al públic assistent,  van ser assegudes a l'escenari. Seria mol descortès per la meua part anomenar a algunes Reines i deixar-me a algunes altres, per lo tant vaig a ometre noms.


Una vegada anomenats tots els representants de la festa fins l´any 1993, reines d´abans del 50 aniversari, va ser el torn del primer mantenidor de la velada, el Faller Juan Emilio Gunbau va fer una presentació excel·lent del personatge fins a donar-li pas, primer mantenidor de l´acte Josep Palomero, que va fer un repàs magistral per la història de les falles de Borriana, de l´entitat que l´engloba, els seus presidents, els seus membres i per suposat les seues màximes representants, Les seues Reines.


Conclòs el parlament del primer mantenidor de la nit, l´acte va canviar de format de presentació, els últims 25 anys van ser presentats per anys de presidència on cada president rebia fins l´escenari a les seues Reines, junt a les Reines actuals i la presidenta Lluïsa Monferrer.


El primer president en rebre a les seues Reines va ser Salvador Molina que li quedaven per pujar les del 1994 i 1995. Seguidament es va apropar a l'escenari Francisco LLoret per a rebre a les reines del seu mandat del 1996 al 1999 i així successivament tots els presidents, Juan Granell des de 2000 fins a 2003, Pedro Sancerni des de 2004 fins a 2007, Francisco Issacah 2009 al 2010, Pedro Sancerni 2010 i 2011, Carlos Solá des de 2012 fins a 22015 i Lluïsa Monferrer des de 2016 fins l´actualitat. Tots van rebre a les seues Reines a peus d´escenari i acompanyades posteriorment al seu Sellent. Cal destacar i agrair que de cada president de Junta local, l´organització va tindre el detall d´anomenar a tots el membre de cada junta històrica dota'n-los del reconeixement merescut per la seua llavor altruista en benefici de la festa fallera.


Una vegada l´escenari replet de totes les Reines Falleres, Cavallers Acompanyants i presidents de la junta, va ser el torn del segon mantenidor de la velada. De nou el Faller Juane Gumbau va ocupar el faristol per a fer una breu referencia i presentació de l´orador finalitzant la presentació amb la següent frase, "Segón mantenidor del solemne acte del 75 aniversari de Junta Local Fallera, el faller Javier Gual Rosell".
Javi Gual va embadair a tota la gent assistent a l´acte en la seua perfecta poesia i en la seua dolça veu, la primera part del seu manteniment va ser uns versos dedicat a la nostra estimada localitat, on la paraula Borriana rimava amb les adjectius més esplendorosos que hi han. Seguidament, i canviant a l'idioma castellà, es va dirigir a totes les Reines i representants que a tingut la Borriana fallera dedican-lis uns versos excel·lents i per finalitzar la seua intervenció no va voler oblidar-se d´aquelles persones que treballen per la festa, sense tindre un protagonisme particular, uns versos dedicats a tots el membres històrics de Junta Local Fallera. El públic assistent li va dedicar un gran i llarg aplaudiment a la seua intervenció.
L´acte va continuar en el reconeiximent als Presidents nats de Junta Local Fallera, càrrec que recau sempre en els alcades de la localitat, fins l´escenari van aplegar, Juan Sanjordi, Jose Ramón Calpe i l´actual alcaldessa Maria Josep Safont.



L´acte aplegava a la seua fi, però abans la banda Filharmònica de Borriana que va estar amenitza'n amb la seua música la velada, va voler regalar a la societat fallera un passodoble, baix la sorpresa de tota la gent, composat per a l´ocasió per la seua directora Norma Comes i representat per primera vegada amb el títol "La Local" nom com es coneix familiarment a aquesta entitat fallera. Es de llei anomenar que Junta Local i la Banda Filharmònica de Borriana tenen un vincul molt estret al llarg de la seua història.


Acabada la sorpresa i entregades les partitures a les Reines Falleres de Borriana Judith i Ana de mans de la directora i la presidenta de la Banda, el moderador de l´acte va donar per finalitzat l´acte amb la representació per part de la banda de la marxa de la ciutat i com a colofó de la nit, l´última sorpresa, l´interpretació de l´himne de la comunitat per l´entranyable veu del malaguanyat Paco Vilanova, una gravació feta en els escassos avanços tècnics de la década dels 80, en la tenda de so "Leon", quant l´interprete tenia la malaltia ja avançada.

La velada va conclure en un sopar a la Llar fallera de Borriana, aon es van congregar més de 500 persones , entre Reines, familiars, Juntes Locals i diverses falles de la localitat. En acabar el sopar va ser inaugurat el ball per les Reines Falleres de Borriana 2018 i posteriorment totes les altres.


No hay comentarios:

Publicar un comentario